Specialisatie docent zwangerschapsyoga

Als docent zwangerschapsyoga laat je vrouwen met die kracht in contact komen die ze helpt bevallen.
Abha

Erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN). Goed voor 50 bijscholingspunten.

Bron van kracht
Wat is die enorme bron van kracht en liefde die zoveel vrouwen laat bevallen? Het is een oerkracht, die maakt dat een vrouw boven zichzelf uitstijgt en verbaasd doet zijn over haar eigen kunnen. Die kracht is in iedere vrouw aanwezig en iedere vrouw kan hem leren gebruiken. Als docent zwangerschapsyoga laat je haar met die kracht in contact komen. Bij de specialisatie docent zwangerschapsyoga van AbhaYoga leer je hoe je dat doet.

De zwangerschap en de bevalling benaderen we als groeien-in-bewustzijn of anders gezegd, de “mystieke weg” van jonge vrouw naar moeder. Als gespecialiseerd docent zwangerschapsyoga kun je een belangrijke bijdrage leveren aan bewustwording op deze weg.
In de specialisatie docent zwangerschapsyoga van AbhaYoga benaderen we zowel de spirituele, mentaal/emotionele als de fysieke aspecten van zwangerschap en geboorte. Om aan alle aspecten recht te doen, zullen sommige lessen door een fysiotherapeut of een verloskundige gegeven worden. Yoga biedt een holistische benadering om de kracht, die het leven zelf in de vrouw heeft neergelegd, aan te spreken.

Inhoud van de specialisatie

Centraal in de specialisatie staan de werking en het zelf ervaren van de chakra’s en wordt de link gelegd naar de invloed van hormonen op het zwangerschapsproces. Hormonen hebben een belangrijke invloed op het fysieke lichaam. Ze werken ook in op onze emoties en ons denken. Ze beïnvloeden ons bewustzijn en de mate waarin wij spiritualiteit ervaren: onze innerlijke krachtbron.
Je leert yoga op alle niveaus in te zetten. Zo krijg je inzicht in welke asana’s ondersteunend zijn tijdens de zwangerschap voor het fysieke lichaam en welke beter níet gedaan kunnen worden. Je leert hoe je met affirmaties, mantra’s en ademtechnieken de zwangere vrouw mentaal-emotioneel kunt begeleiden. Je nodigt haar uit om met zachtheid en liefdevolle aandacht haar lichaam te openen en ontvankelijk te maken voor de bevalling.
Naast veel praktische ervaring is er tijdens de specialisatie ook aandacht voor de theorie. Met name de anatomielessen spelen daarin een belangrijke rol. Je kunt deelnemen aan deze specialisatie als je als yogadocent ervaring hebt in lesgeven zodat je je helemaal kunt richten op de specialisatie.

De specialisatie is door de Vereniging Yogadocenten Nederland erkend als bijscholing en goed voor 50 punten.

Docenten

De specialisatie is ontwikkeld door Abha Hontelez en is gebaseerd op 25 jaar ervaring in het geven van zwangerschapsyoga. Door haar verpleegkundige achtergrond en ervaring (o.a. op de kraamafdeling) kijkt ze niet alleen door de ogen van een yogadocent naar zwangerschap en bevalling, maar is ze ook op de hoogte van medische achtergronden en ontwikkelingen. Ze heeft zelf twee, inmiddels volwassen, kinderen. Als beoefenaar van yoga en meditatie is zij erg geïnspireerd door de spirituele kant van zwangerschap en geboorte. De laatste jaren verdiept zij zich in de werking van chakra’s en de invloed van hormonen.

Fenna van Harten is fysiotherapeut die zich heeft verdiept in bekkenklachten. Zij heeft haar eigen praktijk in Velp (Gld) en verzorgt in de specialisatie een les over de anatomie van het bekken en geeft inzicht in bekkenklachten, gerelateerd aan de zwangerschap.

Karin Schreurs is een solistisch werkend vroedvrouw. Zij heeft haar praktijk in Zutphen waar zij verloskunde graag combineert met complemetaire geneeswijzen, waaronder homeopathie. Zij zal in haar bijdrage dieper ingaan op de anatomie en fysiologie van de bevalling.

Aan bod komen:

• De onderlinge samenhang tussen chakra’s en hormonen, ademhaling en asana’s
• Rol van de ademhaling bij de zwangerschap en de bevalling
• Functie van de bekkenbodem en hoe deze te beheersen
• Anatomie van het bekken, inzicht in bekkenklachten gerelateerd aan de zwangerschap
• Lichaamshoudingen ter ondersteuning van overgave en het versterken van kracht
• Geboorteplan als noodzaak om na te denken over de bevalling en wensen.
• Anatomie en fysiologie van de bevalling
• Rol van de partner bij de bevalling; een partner-les verzorgen.
• Massage-technieken
• Perstechniek
• Ontwikkelen van focus en mindset om tot overgave en vertrouwen te komen.
• Hoe stem je spirituele waarden af op de behoeften van de groep?

Workshop Zwanger in de yogagroep

 
Abha Hontelez
Fenna van Harten
Karin Scheurs

Cursusdata en prijzen

• Leslocatie: Ursula van Raesfeltlaan 26, 6994 BC De Steeg

• Lesdata najaar 2019:

Zaterdagen van 10:00 tot 16:00 uur:

september: 14 en 18
oktober: 12 en 26
november: 9 en 23
december: 7 en 21
januari: 11 en 18

• Kosten: €950 exclusief 21% BTW.

 

 

 

AbhaYoga

LET OP!! Ga via de hoofdingang aan de Hoofdstraat het gebouw in. Ga rechtsaf en neem aan het einde van de hal de gang rechtsaf. Aan het einde van de gang is de yogazaal.

06 371 98 167